Proiectul pilot 50/50 – Cresterea eficientei energetice in unitatile de invatamant la final

Asociația Environ în parteneriat cu Unabhängiges Institut für Umweltfragen (Institutul Independent pentru Probleme de Mediu) (Germania) cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la București, a derulat in perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 etapa Pilot a celui mai mare proiect educational la nivel european, „50 / 50 -Creșterea eficienței energetice în unitățile de învățământ”.
Evenimentul de incheiere a fazei Pilot a proiectului, se va desfasura marti, 19.04.2016, la Scoala Gimnaziala Nr. 12 din Brasov si reuneste reprezentantii Ambasadei Republicii Germania la Bucuresti, UfU, ai Ministerului Mediului din Germania (BUMB) si Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor , ai Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, ai districtului Teltow – Flämig si reprezentanti ai unitatilor de invatamant din Germania si Romania
Evenimentul va putea fi urmarit live pe pagina de facebook a proiectului
https://www.facebook.com/Fifty-Fifty-Project-1652813654967749/?ref=aymt_homepage_panel
sau accesand link-ul http://livestream.com/accounts/4893883/events/5224679.

Acest proiect reunește într-un mod exemplar aspecte ecologice, economice și sociale. Oferă de asemenea o privie amănunțită asupra procesului de producere și utilizare a energiei, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere ecologic. Astfel se relevă faptul că ecologia și economia nu se află în contradicție, ci se influețează reciproc într-un mod pozitiv.
Andrei Orban – Presedinte Asociatia Environ

Initiativa UfU de a implementa si in Romania acest proiect se inscrie in contextul in care la Conferința internațională asupra schimbărilor climatice (COP21), organizată sub egida ONU, in 2015 la Paris, cele 28 de State Membre au stabilit să pledeze pentru ca emisiile de gaze cu efect de seră să fie diminuate la nivel global cu 40 % până în 2030, cu 50 % până în 2050, și să fie ‘apropiate de zero sau chiar mai mici’ în 2100 față de anul 1990, astfel încât creșterea temperaturii medii globale să nu depășească 2 grade Celsius în anul 2100 față de perioada preindustrială.

De asemenea , majoritatea Statelor Membre au demarat încă din 2009, concomitent cu implementarea măsurilor de reducerea emisiilor de GES ale UE cu cel puțin 20% față de nivelul din anul 1990, acoperirea necesarului de energie a UE în proporție de 20% din resurse de energie regenerabilă si imbunatatirea eficienței energetice cu 20% și campanii de informare și educare a populației despre acțiunile împotriva schimbărilor climatice și îmbunătățirea eficienței energetice, Republica Federală Germania asumându-și un rol de pionier în această direcție.

În acest context, lAsociatia Environ in parteneriat cu Unabhängiges Institut für Umweltfragen (UfU) si cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germane a demarat implementarea celui mai mare proiect educational european Campaniei “50/50 – Creșterea eficienței energetice” sub forma unui program pilot.

Programul pilot s-a desfasurat in perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 in sase unitati de invatamant, patru din Bucuresti (Scoala Gimnaziala Nr. 56 – „ Jose Marti”, Scoala Gimnaziala Nr. 135 – ‚ Stefan cel Mare”, Colegiul German Goethe, Deutsche Schule Bukarest) , una din Brașov – Scoala Gimnaziala Nr. 12, si una din Techirghiol – Liceul Teoretic Emil Racovita.

Proiectul reprezinta o continuare a initiativelor conjugate germano – romane in ceea ce priveste creșterea gradului de conștientizare a populației din România referitoare la schimbările climatice, primul pas in acest sens fiind facut in 2014 prin implementarea proiectului « Redu amprenta de carbon – Decalogul luptei împotriva schimbărilor climatice ».

Scopul acestui nou demers comun este acela de a produce o schimbare de mentalitate prin implicarea directă a elevilor și a cadrelor didactice în aplicarea unui set de măsuri practice având ca scop creșterea eficienței energetice a unităților de învățământ, contribuția la reducerea amprentei de carbon și încurajarea unui comportament responsabil față de mediu la nivel personal.

Scurtă descriere:

Unabhängiges Institut für Umweltfragen UfU e.V. desfășoară în momentul de față proiectul “50/50 – Creșterea eficienței energetice” în 5000 de unitati scolare din Germania si din Europa.

Proiectul “50/50 – Creșterea eficienței energetice” se adresează în mod special elevilor.

Prin intermediul acestora se urmărește și implicarea familiilor si in general a comunitatilor locale si a societății. Astfel, copiii sunt educați nu doar să economisească energie la școală, ci să fie activi în acest sens și acasă.

Obiectivul proiectului “50/50 – Creșterea eficienței energetice” este, pe lângă economisirea energiei, să provoace o schimbare de comportament în rândurile participanților și a membrilor familiilor acestora in ceea ce priveste acțiunile concrete prin care fiecare dintre noi poate lupta împotriva schimbărilor climatice.

Munca de educare din cadrul proiectului se concentrează asupra percepțiilor și asupra legăturilor dintre comportamentului personal și mediul înconjurător și climă. Elevii realizează astfel că prin comportamentul lor pot influența într-un sens pozitiv evoluția viitoare a mediului.

“50/50 – Creșterea eficienței energetice” este un proiect de implicare activă, conținutul nu se predă și nu se abordează într-un mod teoretic, ci se aplică în mod practic.

Proiectul unește teme și domenii diferite, în principal despre energie, dar sunt abordate și teme legate de justiția internațioanlă (în domeniul climei), sustenabilitate și orientare spre viitor.

In cadrul Programului pilot derulat in perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 in cele sase unitati de invatamant au fost stabilite cateva standarde de comportament responsabil in ceea ce priveste eficientizarea energetica, respectiv:

Au fost implementate masuri de micsorare a consumului inutil de curent electric si energie pe perioada week-end-urilor si in vacanteCa urmare a aplicarii metodelor simple de economisire s-a observant o scadere cu approx. 10% a consumului energeticMetodele de economisire a energiei au devenit parte integranta din programul zilinic al elevilor atat la scoala cat si acasa

“Acest proiect reunește într-un mod exemplar aspecte ecologice, economice și sociale.

Oferă de asemenea o privie amănunțită asupra procesului de producere și utilizare a energiei, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere ecologic. Astfel se relevă faptul că ecologia și economia nu se află în contradicție, ci se influețează reciproc într-un mod pozitiv.

Aspectul social este evidențiat în special prin tematizarea utilizării eficiente și econome a energiei, comportamentul de consum și transpunerea acestora in comunitate.

Un alt aspect pozitiv este faptul că elevii ajung să își cunoască școala dintr-o nouă perspectivă și să relaționeze mult mai puternic cu aceasta și cu mediul lor.”- a declarant dl. Andrei Orban Președinte Asociația Environ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *