Deși au acces la o gamă largă de informații, reprezentanții generației Millennials nu se preocupă de starea lor de sănătate actuală și iau măsuri doar în cazuri de urgență, după ce s-au tratat ..”după ureche”! Pe de altă parte, neconștientizarea pericolelor ascunse în alimente, și-asa alterate prin nenumărate etape de procesaere, se reflectă asupra stării lor de sănătate viitoare. Prin urmare, aceștia știu că stilul de viață ultra-activ le poate induce apariția unor afecțiuni precum diabet sau obezitate, continuă să adopte o dietă dezechilibrată și un stil de viață fără limite. Cui îi revine rolul de a-i călăuzi pe drumul cel bun? Părinților, medicilor sau farmaciștilor?
Prof. Marc Pignitter – Universitatea din Viena
Prof. Marc Pignitter – Universitatea din Viena
Grăsimile din dietă: prieteni sau inamici.
“Calitatea de consum a uleiurilor din comerț care sunt stocate în sticle de plastic, sunt atât de influențate de efectele lunii și ale căldurii încât după o lună de depozitare nu mai sunt recomandate pentru consumul alimentar, proprietățile nutritive dispărând complet.” Dr Marc Pignitter din cadrul Universității de Nutriție din Viena, în cadrul prezentării despre sănătatea generației viitoare organizate de B!TONIC.
Conform studiului efectuat, mulți dintre reprezentanții Millennials evită să meargă la medic fie din teama unui diagnostic greșit, fie că nu au timpul necesar pentru o programare. Pe de altă parte, medicul, neștiindu-i istoricul medical, poate aborda în primă fază generalist afecțiunea cu care pacientul se prezintă. Este nevoie de conștientizarea necesității unei diete echilibrate și este cât se poate de adevărat că tinerii din ziua de astăzi nu cunosc alimentele pe care le mânăncă. De aceea este nevoie de informare și educare continuă.
Prezentarea domnului Dr. Marc Pignitter face parte dintr-o serie de sesiuni pe tema alimentației sănătoase în România. Printre problemele abordate s-au numărat: consumul excesiv de grăsimi, caracteristic populației din Europa de Est, precum și incidența crescută a obezității la copii și cum impactează sănătatea generației viitoare. Un alt subiect atins este epidemia de alergii și din ce cauze mâncarea consumată poate face mai mult rău decât bine în anumite cazuri.
“Nu trebuie să considerăm că orice aliment, mai ales uleiul, pe care îl cumpărăm este în continuare sănătos, doar pentru că îl luăm de pe raft. La fel, dacă îl depozităm acasă în bucătărie, unde este cald, acest ulei se oxidează și nu mai poate fi considerat un aliment sănătos.” a declarat Dr Marc Pignitter.
Sursa de energie este un element important fie că este vorba de autoturism, fie ca este vorba de organism. Calitatea și cantitatea sunt elementele de ghidaj și în plus față de o mașinărie, omul modern are nevoie de un amestec optim de nutrienți pentru a da cel mai bun randament. Grăsimile sunt nutrienți cu aport energetic cu rol funcțional la nivel celular. Dacă generația ante Millennials prefera să petreacă timpul liber în restaurante de lanț tip fast-food, generația actuală mizează pe ieșirile la restaurante cu chefi renumiți ce prepară meniuri cu burgeri și cartofi prăjiți cu parmezan numai buni de postat pe rețelele de socializare. 80% din cei chestionați consideră că medicul ar trebui să le adreseze în timpul consultației întrebări legate de obiceiul de alimentație, dorindu-și un sfat specializat de nutriție pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate.
În cadrul evenimentului, o serie de medici de prestigiu din țară și din străinatate și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea de sănătate a tinerilor și copiilor din ziua de azi.
„Este îngrijorător faptul că unui școlar îi este rușine să vină la școală cu pachet de acasă și preferă să își cumpere cartofi prăjiți de la fast-food-ul de lângă școală. Consider că este necesar ca la orele de dirigenție să fie educați în privința unei nutriții echilibrate, eu cel puțin îi informez când vin la consultație. ” a declar unul din medicii de familie invitați la eveniment.
Statisticile recente prezentate în cadrul evenimentului aduc la lumină un procent de 80% din afecțiunile actuale, acestea nefiind transmise ereditar, ci apărute fie din cauza unui sistem imunitar slăbit, fie din lipsa de informare la nivel nutrițional. Prin urmare, 80% din pacienți ar putea fi tratați prin schimbări ale stilului de viață și ale alimentației. În plus, prin prevenție, pot fi preîntâmpinate cele mai multe afecțiuni. Mai mult de jumătate din decese actuale în România au drept cauză o boală strict legată de dietă: boli cardiace, infarct și fluctuațiile tensiunii arteriale. Prin urmare, o atenție crescută asupra alimentației și o informare corectă cu privire la nutrienții ingerați ar trebui să constituie o prioritate pentru sistemul medical românesc.
Obezitatea – top 3 afecțiuni în Europa. În ce măsură sunt bolile generației viitoare corelate cu dieta?
”Este îngrijorătoare creșterea populației de adolescenți și copii supraponderali în România. Dacă fetele încep de la vârsta pubertății să scadă în greutate și să își mențină greutatea sub control, baieții cresc mai mult în greutate. Dacă un pacient are probleme de greutate, la noi, la medicii endocrinologi, ajung în ultimă instanță! De cele multe ori primim pacienți a căror probleme de greutate nu au nimic de-a face cu parte endocrinologică, ci cu dieta, cu obiceiurile de alimentație și stilul de viață.”, a declarat Dr Asistent Universitar Medic Primar Iuliana Gherlan, specialitatea endocrinologie în cadrul Institutului Parhon.
Din cercetarea realizată de compania B!TONIC, pentru reprezentații generației Millennials obezitatea nu este un factor de îngrijorare, doar 21% din cei chestionați sunt îngrijorați că pot dezvolta acestă afecțiune. Pe primul loc în topul afecțiunilor ce îi îngrijorează pe aceștia este cancerul (52,8%), urmat de posibilitatea de a dezvolta boli de inimă (46%). În procent de aproximativ 27%, generația Millennials este îngrijorată că poate dezvolta boli de piele (26%), diabet (28%) sau infertilitate (26,8%). Cu toate acestea, obezitatea este o problemă reală, dar din pacate neconștientizată.
Epidemia alergică – Creșterea recentă a prevalenței alergice
”În România, din păcate nu se efectuează studii pe epidemiile alergice. În ceea ce privește nutriția, principalii factori alergeni sunt lactoza, glutenul, fructoza. Tinerele mame care aleg să nască prin cezariană ar trebui prevenite asupra creșterii riscului de apariție a alergiilor la noul-născut, despre administrarea de antibiotice pe timpul sarcinii și despre faptul că vor începe diversificarea mai târziu decât în mod normal, după vârsta de 4 luni” , a declarat Dr Andreea Ioana Popescu, Medic Primar Alergologie și Imunologie
Alergie sau intoleranță? Reacțiile de intoleranță sunt legate de incapacitatea sistemului digestiv de a metaboliza o anumită substanță, în timp ce alergiile sunt reacții adverse de hipersensibilitatea la alimente, mediate imunologic. Chiar dacă ambele se decodifică prin apariția schimbărilor la nivel tegumentar, manifestările intoleranței pot fi ușor confundate cu cele ale alergiilor, caz în care doar medicul alergolog poate concluziona diagnosticul. Din cei chestionați, o mică parte (2%) sunt interesați în a avea acces în mod gratuit la investigații de acest tip.
Viziunea unei companii tinere cu privire la generația Millennials
Mihai Popescu, reprezentatul B!TONIC România a prezentat de ce mediul privat este responsabil în egală măsură pentru promovarea sănătății.
“Nu putem să ne bazăm doar pe medici și farmaciști pentru a aduce o schimbare. Trebuie ca noi, mediul privat, să devenim mai responsabili și să nu mai punem în vânzare produse care afectează sănătatea generației tinere. O lume ideală este una în care fiecare producator își asumă în mod direct ce fel de consumator creează: unul mai sănătos sau unul mai dependent de zaharuri și grăsimi saturate. Noi vrem să lansăm aceasta provocare tuturor partenerilor noștri, dar și celorlați din industria alimentației: să înceapă să implementeze de azi măsuri pentru a schimba sustenabil comportamentul comsumatorului.”
Printre celelalte teme dezbătute în eveniment s-au numărat problemele de alimentație ale gravidelor și mamelor tinere, un grup care necesită sfaturi specializate. Medicii ginecologi prezenți au invocat în primul rând, lipsa unei informări uniforme cu privire la nutriție. Medicamentele sunt reglementate și cu toate astea se recomandă uneori greșit, în timp ce crearea unei diete și recomandările de nutriție sunt complet ignorate.
În concluzie, sănătatea generației actuale și a celei viitoare se concretizează în jurul obiceiurilor de alimentație, cu cât mai documentate, cu atât mai bine. Pentru că deseori tratamentul ”după ureche” nu este tocmai cel mai indicat, farmaciștilor le este recomandat să afle cât mai multe din istoricul medical, pacienților – să fie sinceri în descrierea simptomelor, iar medicilor – să aibă în vedere obiceiurile de consum, dar și remarci ale stilului de viață. Astfel se va crea o punte sustenabilă între farmacist-pacient-medic.
B!TONIC face parte din brandul Lifecare Essentials, fiind o companie producătoare de suplimente premium, proiectate in Austria și dezvoltate în Germania, comercializate la nivel internațional, în Austria, Elveția, Republica Moldova și România. Misiunea companiei, prin brandul B!TONIC, este educarea societății spre a adopta un stil de viață sănătos, prin linia de suplimente vegane, training-uri și campanii sociale. Viziunea B!TONIC cuprinde 3 direcții: un stil de viață echilibrat, o îmbunătățire a calității vieții consumatorului și informare continuă. Mai multe informații despre B!TONIC regăsiți pe site-ul www.btonic.ro.
Date de contact
Daniela Dinică
Marketing Specialist
daniela.dinica@btonic.ro
+40741087772