Potrivit celebrului psiholog Sigmund Freud, bebelusii sunt initial condusi de urgente instinctive si egoiste, dar se adapteaza treptat la o abordare mai realista, in urma regulilor si valorilor impuse de parintii lor. Asta joaca un rol important in dezvoltarea constiintei copilului.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care tu, ca parinte, trebuie sa le rezolvi este sa intelegi psihologia copilului tau. Pentru asta nu trebuie neaparat sa faci studii de specialitate. Ceea ce trebuie sa faci este sa descoperi lucrurile simple care iti indica ce ii place si ce nu ii place copilului tau, ce-l face sa rada sau sa planga, si ce-l motiveaza sau ii provoaca tristete.
Parintii interpreteaza in felul lor propriu abilitatile si telentele copilului lor, sau lipsa acestora. Uneori aceste interpretari gresite pot fi inofensive, dar de cele mai multe ori nu sunt. Rolul parintilor este esential in dezvoltarea psihologica a copilului. Un studiu realizat de Dr. Brenda Volling, director si profesor de cercetare, la Universitatea din Michigan, a aratat ca copiii sunt direct afectati de timpul pe care parintii il investesc in dezvoltarea lor. Prin urmare, este important ca parintii sa se educe in legatura cu diferitele aspecte ale psihologiei si dezvoltarii copilului, astfel incat sa poata contribui in mod semnificativ la dezvoltarea emotionala si mentala a copilului.
De asemenea, este foarte important sa intelegeti ca nu este nicio rusine sa apelati la un psiholog atunci cand copilul dvs. se confrunta cu probleme pe care parintii dvs le-ar putea considera normale. De exemplu, cu ajutorul psihologului pentru copii puteti rezolva probleme cum ar fi: cresterea increderii in sine, imbunatatirea rezultatelor scolare, infrangerea diferitelor temeri sau fobii specifice varstei, timiditatea sau agresivitatea excesive etc. Nu trebuie sa va faceti griji in legatura cu pretul unei sedinte la psiholog.
- Observarea este esentiala
Una dintre cele mai simple, dar cele mai eficiente modalitati de a invata despre psihologia copilului este observarea. Aratati interes pentru ceea ce face sau spune copilul dumneavoastra. Observa actiunile, expresiile si temperamentul lui atunci cand mananca, doarme si se joaca. Retineti ca copilul dvs. este unic si poate avea o personalitate care iese in evidenta, chiar si pe masura ce creste. Asadar, evitati compararea copilului dvs. cu alti copii, deoarece asta mareste stresul parintilor si face si copilul sa se simta inferior.
Puneti-va cateva intrebari care va pot ajuta sa intelegeti psihologia copiilor.
- Ce vrea copilul sa faca cel mai mult?
- Cum reactioneaza atunci cand are de facut ceva ce nu-i place, cum ar fi consumul de legume, sa adoarma mai devreme sau sa isi faca temele?
- Cat de social este el? Este dispus sa impartaseasca sau sa incerce lucruri noi?
- Cat timp ii ia copilului sa se familiarizeze cu imprejurimile? Este capabil sa se adapteze la schimbarile de mediu?
- In timp ce raspundeti la aceste intrebari, nu uitati ca nu trebuie sa va judecati copilul. Observati si fiti constienti.
- Petreceti mai mult timp cu copiii dvs.
Parintii din zilele noastre sunt foarte ocupati, impartindu-se permanent intre munca si acasa. Asta le permite sa aiba grija de multe lucruri, unul dintre “lucruri” fiind copilul. Daca petreceti timpul cu copilul dvs. in acest mod, este timpul pentru o schimbare. Daca doriti sa va intelegeti copiii, trebuie sa va faceti timp pentru ei.
- Timpul pe care il petreceti cu copiii dvs. la masa sau conducandu-i la scoala si inapoi nu este suficient. Este posibil sa trebuiasca sa va dedicati timp pentru a vorbi si a va juca cu ei si pentru a petrece ore de calitate care va permit sa intelegeti psihologia lor.
- Conversatiile cu copiii dvs. va arata ce se intampla in viata lor la scoala si acasa, ce muzica sau emisiune TV prefera si ce ii emotioneaza si ce nu.
- Timpul de calitate nu trebuie sa insemne intotdeauna sa vorbiti sau sa faceti ceva impreuna. Uneori, puteti doar sa stati impreuna si sa-i observati in tacere pentru a obtine unele informatii despre personalitatea lor.
3.Intelegeti cum functioneaza creierul unui copil
Parintii pot cunoaste adesea fiziologia copilului lor, dar nu stiu cum functioneaza creierul copilului. Creierul este modelat de experientele pe care le are copilul si, la randul sau, influenteaza modul in care acesta raspunde unor situatii diferite. Intelegerea modului in care functioneaza creierul copilului va poate ajuta sa aflati detalii despre comportamentul copilului, despre modul in care ia decizii, despre capacitatile sociale, logice si cognitive.
Experientele negative pot intipari in mintea unui copil raspunsuri, ceea ce va avea un efect negativ asupra dezvoltarii sale generale. Stiind cum functioneaza creierul sau va va ajuta sa transformati experientele negative in experiente sau oportunitati pozitive.