Anvelopele destinate vehiculelor electrice se adaptează industriei auto în continuă schimbare

Piața globală a vehiculelor se schimbă continuu, având în vedere faptul că producătorii își propun să dezvolte vehicule cu impact cât mai redus asupra mediului. Nokian Tyres caută întotdeauna să le ofere șoferilor soluții avansate care să răspundă nevoilor acestora. Astfel, producătorul urmărește îndeaproape industria și ține cont de nevoile consumatorilor.

„Industria auto se află într-o transformare continuă, introducând într-un ritm rapid noi modele de vehicule electrice. Suntem implicați în această schimbare și ținem cont de ea în dezvoltarea anvelopelor noastre”, precizează Harri Myllymaa, Senior Manager Research & Development, Nokian Tyres.

 3

În special în Statele Unite și China, există mai mulți producători de vehicule electrice aflați în continuă dezvoltare. Producătorii europeni de vehicule tradiționale își electrizează și ei modelele și își comunică activ obiectivele și investițiile.

„În 2030, până la 60-70% din mașinile noi vor fi hibride sau electrice. Cu toate acestea, ritmul acestei schimbări variază în funcție de țară, așa că monitorizăm atent evoluția cererii din fiecare piață în care ne desfășurăm activitatea”, spune Marko Saari, Head of Product Management, Nokian Tyres.

 5

Mașinile electrice își cresc cota de piață în categoriile populare

Primele mașini electrificate au fost modelele de dimensiuni mari și cu prețuri ridicate. În prezent, există din ce în ce mai multe modele de dimensiuni medii și mici, iar mașinile electrice devin un lucru obișnuit.

„Pe șosele vedem din ce în ce mai multe versiuni electrice de mașini de familie mici și crossover-uri. Însă acest lucru nu ne afectează foarte mult activitatea, deoarece Nokian Tyres nu are un departament separat axat în mod special pe vehicule electrice. Creșterea puternică a pieței de vehicule electrice face parte din munca noastră de zi cu zi și ținem cont de aceasta de multă vreme în dezvoltarea și testarea anvelopelor. De exemplu, Nokian Tyres Wetproof este o anvelopă potrivită pentru vehiculele electrice de dimensiuni medii”, spune Marko Saari.

Nokian Tyres urmărește cu atenție producătorii de automobile și piața de consum, iar pentru dezvoltarea de produse colaborează cu agenți de vânzări de pe diverse piețe.

„Țările nordice, Europa Centrală și America de Nord sunt principalele noastre piețe. Pentru noi, acestea sunt acum piețe interne, iar echipa de dezvoltare de produse cunoaște foarte bine condițiile impuse pe plan local. Dezvoltarea de produse durează mult, deoarece luăm în considerare toate soluțiile pe care le-am putea introduce în beneficiul șoferilor. Astfel, ne străduim constant să menținem o gamă de produse modernă”, adaugă Harri Myllymaa.

 1

Mai multe direcții paralele de dezvoltare

Dezvoltarea anvelopelor este un proces complex cu numeroase etape, în care se îmbină dezvoltarea continuă a produselor aflate în prezent pe piață, crearea de noi game de produse și inovațiile tehnice. Alimentarea, masa și nivelul scăzut de zgomot al vehiculelor electrice se numără printre factorii care ghidează dezvoltarea. Confortul în timpul condusului este îmbunătățit substanțial de zgomotul redus al anvelopei, mai ales atunci când mașina este silențioasă.

Structura anvelopei, compusul benzii de rulare și grosimea stratului de rulare au un impact major asupra zgomotului anvelopei și zgomotului interior. În plus, tehnologia SilentDrive™ dezvoltată de Nokian Tyres oferă un nivel de zgomot foarte scăzut în anvelope. De exemplu, această caracteristică inovatoare este utilizată la anvelopele Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 EV.

2

„Fiecare proiect de produs este susținut de modelarea și simularea computerizată detaliată a anvelopei. De exemplu, modelarea zgomotului ne permite să ne asigurăm că structura anvelopei sau designul benzii de rulare nu vor crea vârfuri de zgomot care să distragă atenția la anumite viteze. De asemenea, simulăm și modelăm proprietățile de manevrabilitate ale anvelopei. Și acestea sunt importante, deoarece vehiculele electrice moderne sunt foarte puternice”, explică Myllymaa.

Dezvoltarea produselor este influențată și de diferite reglementări și decrete. De exemplu, rezistența la rulare a unei anvelope poate necesita un anumit nivel pentru a obține ratingul A, însă limita va deveni mai strictă peste câțiva.

„În viitor, aspectele legate de rezistența la rulare a anvelopei și producția durabilă vor continua să fie evidențiate. Proprietățile anvelopelor vor fi și ele adaptate și mai mult la anumite modele EV. Chiar dacă domeniile de interes în dezvoltarea anvelopelor se vor schimba, nu vom face niciodată compromisuri în ceea ce privește siguranța și protecția mediului”, spune Saari.

 

Fotografii:

Descărcați fotografii

 

Aflați mai multe:

Sfaturi pentru alegerea anvelopelor EV
Segmentul EV în creștere necesită anvelope premium

Nokian Tyres dezvoltă și produce anvelope premium pentru persoanele care apreciază siguranța, durabilitatea și predictabilitatea. Obiectivul nostru este de a da lumii posibilitatea de a conduce mai eficient. Inspirați de moștenirea scandinavă, fabricăm produse inovatoare pentru autoturisme, camioane și utilaje grele, pentru un condus fără griji în orice condiții. Lanțul nostru Vianor furnizează anvelope și service auto. În 2021, vânzările nete ale companiei au fost de 1,7 miliarde de euro, iar numărul de angajați a ajuns la aproximativ 4.900. Compania Nokian Tyres este listată la Nasqad Helsinki. Mai multe informații: www.nokiantyres.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *