COMPETITIA PROFESSIONAL 2023 AU FOST ANUNTATI FINALISTII SI CONCURENTII NOMINALIZATI PE LISTA SCURTA

EXPOZIȚIE: 14 APRILIE – 1 MAI 2023 | SOMERSET HOUSE, LONDRA

World Photography Organisation anunță finaliștii și fotografii nominalizați pe lista scurtă în competiția Professional din cadrul Sony World Photography Awards 2023. Aflată la cea de-a 16-a ediție, competiția Professional premiază seriile excepționale de lucrări, luând în calcul atât aptitudinile tehnice, cât și abordarea originală a poveștii pe care autorul vrea să o transmită.

Câștigătrul premiului Photographer of the Year 2023 va fi ales dintre finaliștii competiției Professional și va fi anunțat pe 13 aprilie. O selecție de fotografii realizate de finaliști și de fotografii incluși pe lista scurtă va fi prezentată în cadrul expoziției Sony World Photography Awards la Somerset House, deschisă în perioada 14 aprilie – 1 mai 2023.

Peste 415.000 de imagini din peste 200 de țări și teritorii au fost înscrise la Sony World Photography Awards 2023, peste 180.000 dintre acestea în competiția Professional – cel mai mare număr de înscrieri înregistrat vreodată.

Cei trei finaliști și proiectele pentru fiecare categorie din cadrul Sony World Photography Awards 2023 sunt:

ARHITECTURĂ & DESIGN

În In Memoriam: Muralla Roja by Ricardo Bofill, Andres Gallardo Albajar (Spania) îi aduce un omagiu celebrului arhitect spaniol Ricardo Bofill (d. 2022), printr-o serie de imagini ale interioarelor și exterioarelor labirintice ale uneia dintre cele mai emblematice clădiri ale sale. În Stal-Vernacular Animal Sheds, Servaas Van Belle (Belgia) documentează arhitectura adăposturilor pentru animale. Fotografiat în centrul cadrului, înconjurat de o ceață densă, fotograful surprinde modestia și umanitatea acestor structuri marcate și afectate de vreme. Între timp, în Cement Factory, Fan Li (China Continentală) surprinde rămășițele impunătoare ale unei fabrici de ciment abandonate aflată în sudul Chinei, rezultând o imagine puternică în nuanțe de alb și negru.

CREATIVITATE

În The Right to Play, Lee-Ann Olwage (Africa de Sud) explorează emanciparea femeilor prin educație, folosind tehnici de colaj floral pentru a adăuga un sentiment de bucurie, de jovialitate și speranță portretelor sale. În Africa Blues, Edoardo Delille și Giulia Piermartiri (Italia) folosesc un proiector pentru a suprapune imagini ale dezastrelor naturale pe scene din viața de zi cu zi, ca o modalitate de a evidenția impactul schimbărilor climatice în Mozambic. Între timp, în lucrarea Lupus Hominarius a lui Noemi Comi (Italia) imaginile de arhivă sunt juxtapuse cu tonuri luminoase pentru a explora poveștile istorice populare despre vârcolacii din Calabria, Italia, unde legenda era uneori folosită pentru a ține femeile aproape de casă.

PROIECTE DOCUMENTARE

În lucrarea Gaza struggles to accommodate the living and the dead as population grows, Mohammed Salem (Palestina) fotografiază o familie constrânsă de suprapopularea din zona Gaza să se adăpostească și să locuiască într-un cimitir. În The Women’s Peace Movement in Congo, Hugh Kinsella Cunningham (Marea Britanie) încearcă să aducă în prim-plan contribuțiile adesea ignorate ale localnicelor la eforturile de reinstaurare a pacii în Republica Democratică Congo. În lucrarea lui, Tariq Zaidi (Marea Britanie) Inside the Hamar Weyne Fish Market: the Heart of Mogadishu, Somalia surprinde într-un mod foarte realist energia și atmosfera celei mai aglomerate piețe de pește din oraș, ce rămâne o sursă esențială de activitate economică în ciuda războiului civil contemporan.

MEDIU ÎNCONJURĂTOR

În The Dying River de Jonas Kakó’s (Germania) este prezentată dispariția treptată a râului Colorado, autorul explorând impactul pe care intervenția umană l-a avut asupra comunităților din jur, dar și asupra modului lor de viață. Miruku de Marisol Mendez (Bolivia) și Federico Kaplan (Argentina) se concentrează pe intersecția dintre vulnerabilitatea climatică și inegalitatea de gen, printr-o serie de imagini ale unei comunități indigene din La Guajira, în Columbia, care se confruntă cu o lipsă devastatoare de apă. Pe de altă parte, în Green Dystopia, Axel Javier Sulzbacher (Germania) investighează povara și prețul violent al creșterii cererii de avocado în Michoacan, Mexic.

PEISAJ

Realizată pe parcursul a 76 de zboruri individuale și a 200 de ore în aer, Event Horizon de Kacper Kowalski (Polonia) prezintă o serie de modele de gheață abstracte, surprinzătoare, deasupra unor întinderi de apă din Polonia, în timpul iernii. În Postcards from Afghanistan after forty years of war Bruno Zanzottera (Italia) surprinde cicatricile pe care le poartă peisajul din Afganistan. Lucrarea lui Fabio Bucciarelli’s (Italia) numită Loss and Damage este un adevărat studiu al distrugerilor provocate de cei patru ani de inundații consecutive în Sudanul de Sud, ilustrate prin imagini ale unor clădiri și vehicule pe jumătate scufundate în apă.

PORTFOLIU

Riverland and other projects de Marjolein Martinot (Olanda) surprinde sentimentul unei veri lungi și melancolice în fotografii ale unor înotători din sudul Franței. În lucrarea lui Marylise Vigneau (Franța), numită Portfolio, fotografa prezintă o colecție de momente puse în opoziție: de la un bătrân veteran care se recuperează după Covid, la portretul unei fetițe din Lahore. În același timp, seria lui James Deavin (Marea Britanie), intitulată chiar Portfolio, a fost realizată în timp ce fotograful locuia în Arabia Saudită și suprapune imagini ale muncitorilor migranți cu imagini din timpul lor liber.

PORTRET

Afghanistan’s Girls Athletes de Ebrahim Noroozi (Iran) înfățișează femei cu echipamentul specific sporturilor pe care talibanii le interzic acum să le practice, cu identitățile lor ascunse de burqa. Our War de Edgar Martins (Portugalia) este un omagiu adus prietenului lui Martins, fotojurnalistul Anton Hammerl, care a fost ucis în timpul războiului civil din Libia în 2011, și ale cărui rămășițe nu au fost încă găsite. Seria este structurată ca un autoportret al lui Hammerl prin intermediul unor imagini ale oamenilor pe care acesta i-a fotografiat și i-a întâlnit de-a lungul timpului. Egungun de Jean-Claude Moschetti (Franța) analizează costumele tradiționale purtate în Benin, ca parte a ritualurilor voodoo care onorează spiritele strămoșilor și le perpetuează amintirile.

SPORT

În Female Pro Baseball Player Succeeds in All Male Pro League, Al Bello (SUA) documentează realizările lui Kelsie Whitmore, prima jucătoare de baseball profesionist care a activat într-o ligă profesionistă formată exclusiv din bărbați. În Mundialito, Andrea Fantini (Italia) surprinde drama și emoția uneia dintre cele mai importante Cupe de Fotbal Indigene din America de Sud. Între timp, în Fallou Diop, the Unpredicted Hope of the Racetrack, Thomas Morel-Fort (Franța) urmărește un tânăr jocheu care își construiește un nume pe hipodrom, în Senegal.

NATURĂ STATICĂ

Cryogenia de Jagoda Malanin (Polonia) analizează perioada geologică omonimă, prin intermediul fotografiilor a unor mici comori alese de fiica sa și înghețate în forme din gheață, ridicând întrebarea referitoare la ceea ce vom lăsa în urma noastră.  Inspirat de intrările și ieșirile din magazinul de grădinărit din apropiere, Kechun Zhang (China Continentală) a creat The Sky Garden, o serie de imagini suprarealiste care înfățișează plante și pietre ridicate în aer de macarale. În La Visita, Carloman Macidiano Céspedes Riojas (Argentina) surprinde diferitele feluri de mâncare cerute de deținuții dintr-o închisoare din nordul țării Peru, imaginile reprezentând tandrețea și afecțiunea familiilor care vin în vizită.

VIAȚA SĂLBATICĂ & NATURĂ

Urmărind o călătorie în adâncul pădurii, seria lui Sriram Murali (India) Billions of Synchronous Fireflies Light up a Tiger Reserve surprinde priveliștea uimitoare a mii de licurici care își sincronizează strălucirea. În același timp, Adalbert Mojrzisch (Germania) dezvăluie culorile și modelele vibrante și neașteptate ale insectelor private la microscop în Small Backlit Animals. În Cities Gone Wild, Corey Arnold (SUA) urmărește urșii negri, coioții și ratonii din Statele Unite, explorând modul în care aceste animale s-au adaptat într-un mod unic pentru a coexista cu oamenii în mediul urban.

Lucrările fotografilor finaliști și cele ale autorilor nominalizați pe lista scurtă în competiția Professional au fost evaluate de: Mariama Attah, Head of Exhibitions la Open Eye Gallery, Liverpool, Marea Britanie; Tandazani Dhlakama, Assistant Curator la Zeitz MOCAA, Cape Town, Africa de Sud; Elisa Medde, Redactor-șef, FOAM Magazine, Olanda; Ioana Mello, Curator independent și editor de fotografie; membru director, FotoRio, Brazilia; Sujong Song, Curator senior Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană (MMCA), Republica Coreea; și Mike Trow, Curator independent, editor de fotografie și Președinte al juriului.

În numele juriului, Președintele juriului, Mike Trow, a declarat: „Găsirea unor perspective originale și diferite din punct de vedere fotografic este o provocare, dar este o activitate din ce în ce mai plină de satisfacții, pe măsură ce fotografii îmbrățișează tendințele vizuale globale și, în același timp, își explorează propria cultură și istorie. În 2023 am identificat o altă serie de câștigători a concursurilor interesante și provocatoare, din întreaga lume, care acoperă o gamă atât de largă de povești… de la abordări îndrăznețe ale arhitecturii, la documentare care oferă putere, portrete îndrăznețe și lucrări creative, frumoase și sincere. Toate categoriile au stârnit o varietate de opinii din partea membrilor experimentați și respectați ai juriului Acestea au abordat discuțiile profunde și actuale în jurul poveștilor adevărate și al rolului artei, precum și punctele de vedere mai largi privind mediul, politica și societatea. Sper ca cei care vor vedea lucrările să înțeleagă de ce am ales ceea ce am ales și să observe cum fotografia comunică în comuniune toate experiențele noastre personale de viață.”

Câștigătorii finali ai competițiilor Student, Youth, Open și Professional din cadrul Sony World Photography Awards 2023 vor fi anunțați pe 13 aprilie 2023 și vor fi expune în cadrul expoziției de la Somerset House, Londra, în perioada 14 aprilie-1 mai 2023. Pentru mai multe informații despre câștigători și finaliști, vă rugăm să accesați www.worldphoto.org.

FINALIȘTII ȘI LISTA SCURTA ÎN COMPETIȚIA PROFESSIONAL 2023

AERHITECTURĂ & DESIGN

Finaliștii

Fan Li, China Continentală

Servaas Van Belle, Belgia

Andres Gallardo Albajar, Spania

Lista scurtă

Javier Arcenillas, Spania

Pavlo Dorohoi, Ucraina

Peter Franck, Germania

Johanna Marcela Garavito Morales, Columbia

Miguel Gutierrez, Venezuela

Mitsuru Sakurai, Japonia

CREATIVITATE

Finaliștii

Noemi Comi, Italia

Lee-Ann Olwage, Africa de Sud

Giulia Piermartiri & Edoardo Delille, Italia

Lista scurtă

Richard Boll, Marea Britanie

Alessandro Cinque, Italia

Valentina Fusco, Italia

Juliana Jacyntho, Brazilia

Tommaso Sacconi, Italia

Emily Steinberger, SUA

PROIECTE DOCUMENTARE

Finaliștii

Hugh Kinsella Cunningham, Marea Britanie

Mohammed Salem, Palestina

Tariq Zaidi, Marea Britanie

Lista scurtă

Alessandro Cinque, Italia

Radu Diaconu, Canada

Mingrui Liu, China Continentală

Yoese Mariam, Indonezia

Mads Nissen, Danemarca

Frederick Olivera Gonzales, Peru

Emin Sansar, Turcia

MEDIU ÎNCONJURĂTOR

Finaliștii

Jonas Kakó, Germania

Marisol Mendes (Bolivia) &
Federico Kaplan (Argentina)

Axel Javier Sulzbacher, Germania

Lista scurtă

Lasse Branding, Germania

Fatma Fahmy, Egipt

Haider Khan, India

Angela Ponce, Peru

Simone Tramonte, Italia

Bruno Zanzottera, Italia

PEISAJ

Finaliștii

Fabio Bucciarelii, Italia

Kacper Kowalski, Polania

Bruno Zanzottera, Italia

Lista scurtă

Cesar Dezfuli, Spania

Nicholas Holt, Marea Britanie

Amélie Labourdette, Franța

Brais Lorenzo Couto, Spania

Alessandro Mallamaci, Italia

Francesco Merlini, Italia

George Steinmetz, SUA

PORTFOLIU

Finaliștii

James Deavin, Marea Britanie

Marjolein Martinot, Olanda

Marylise Vigneau, Franța

Lista scurtă

Israel Fuguemann, Mexic

Jack Gasiorowski, Polonia

Tadas Kazakevicius, Lituania

Taiye Omokore, Nigeria

Ines Vansteenkiste-Muylle, Belgia

PORTRET

Finaliștii

Edgar Martins, Portugalia

Jean-Claude Moschetti, Franța

Ebrahim Noroozi, Republica Islamică Iran

Lista scurtă

Jae In Lee, Republica Coreea

Toby Binder, Germania

Jerome Delay, Franța

Colin Delfosse, Belgia

Sasha Maslov, Ucraina

SPORT

Finaliștii

Al Bello, SUA

Andrea Fantini, Italia

Thomas Morel-Fort, Franța

Lista scurtă

Giuseppe Carotenuto, Italia

Josef Hlavka, Cehia

Ronald Hoogendoorn, Olanda

Anthony Smith, Canada

John Wessels, Africa de Sud

Nicola Zolin, Italia

NATURĂ STATICĂ

Finaliștii

Carloman Macidiano Céspedes Riojas, Peru

Jagoda Malanin, Polonia

Kechun Zhang, China Continentală

Lista scurtă

Austin Crail, SUA

Alun Crockford, Marea Britanie

Elaine Duigenan, Marea Britanie

Klaus Lenzen, Germania

Rodrigo Masina Pinheiro, Brazilia

Liz Mcburney, Marea Britanie

VIAȚA SĂLBATICĂ & NATURĂ

Finaliștii

Corey Arnold, SUA

Adalbert Mojrzisch, Germania

Sriram Murali, India

Lista scurtă

Martin Broen, SUA

Julia Christe, Germania

Masahiro Fujita, Japonia

Dillon Marsh, Africa de Sud

Aneesh Sankarankutty, India

Zhu Zhu, Canada

DESPRE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Produsă de World Photography Organisation, competiția internațională Sony World Photography Awards reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul fotografic global. Aflată la cea de-a 16a ediție, expoziția cu intrare liberă este o voce a fotografiei globale, oferă o perspectivă vitală asupra artei fotografice contemporane și oferă atât artiștilor consacrați, cât și celor în curs de formare, oportunități de a-și expune munca. În plus, competiția recunoaște munca celor mai influenți artiști care lucrează în acest mediu, prin intermediul Outstanding Contribution to Photography Awards; renumitul fotograf japonez Rinko Kawauchi este câștigătorul din 2023 al acestui premiu, alăturându-se unei liste distinse de nume emblematice, printre care Martin Parr, William Eggleston, Candida Hofer, Nadav Kander, Gerhard Steidl, Edward Burtynsky și Graciela Iturbide. Competiția expune lucrările fotografilor câștigători și ale celor nominalizați pe lista scurtă în cadrul unei prestigioase expoziții anuale la Somerset House, Londra.. worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition 

DESPRE WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

Organizația Mondială a Fotografiei este o platformă globală de top dedicată dezvoltării și promovării culturii fotografice. Inițiativele de programare și concurență oferă oportunități valoroase pentru artiștii care lucrează în fotografie și ajută la extinderea conversației în jurul muncii lor. Premiile Sony World Photography Awards reprezintă principalul program al World Photography Organisation. Înființat în 2007, acesta este unul dintre cele mai mari și mai prestigioase concursuri de fotografie din lume, care celebrează activitatea unor artiști de top și a unor artiști emergenți. Anual atrage zeci de mii de vizitatori la expozițiile sale din întreaga lume.  Organizația Mondială a Fotografiei este componenta fotografică a Creo, responsabilă pentru realizarea de inițiative și programe în trei sectoare: fotografie, film și artă contemporană. Urmăriți World Photography Organisation pe Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) și LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation). Hashtag-urile pe care puteți să le urmăriți sunt #sonyworldphotographyawards #swpa #swpanews.

CREO

Creo inițiază și organizează evenimente și programe în trei direcții principale: fotografie, film și artă contemporană. Înființată în 2007 ca Organizația Mondială a Fotografiei, Creo a crescut în domeniul de aplicare, promovând misiunea sa de a dezvolta oportunități semnificative pentru creatori și de a-și extinde gama sa de activități culturale. Astăzi, proiectele sale remarcabile includ Premiile Sony World Photography, PHOTOFAIRS Shanghai, Photo London și Premiile Sony Future Filmmaker. Ca parte a Angus Montgomery Arts, Creo ajută la livrarea proiectelor grupului, cuprinzând unele dintre cele importante târguri de artă din lume. Prelunând-și numele din latinescul „eu creez”, Creo își propune în acest spirit să sprijine și să împuternicească vocile creative. www.creoarts.com

SONY GROUP CORPORATION

Sony Group Corporation este o companie creativă de divertisment cu o bază solidă de tehnologie. De la jocuri și servicii de rețea, la muzică, imagini, produse și soluții electronice, soluții de imagistică, de detectare și servicii financiare – scopul Sony este de a umple lumea cu emoție prin puterea creativității și a tehnologiei. Pentru mai multe informații, accesați: sony.com/en

SONY CORPORATION

Sony Corporation este o companie responsabilă pentru divizia Electronics Products & Solutions (EP&S) din cadrul Sony Group. Având viziunea de a „continua să ofere Kando și Anshin oamenilor și comunităților din întreaga lume, prin dezvoltarea tehnologiei și prin adresarea noilor provocări”, Sony va crea produse și servicii în zone precum home entertainment & sunet, imagistică și dispozitive mobile.

Pentru mai multe detalii, accesați http://www.sony.net/.

* Ambele cuvinte sunt japoneze, Kando înseamnă emoție, iar Anshin are numeroase semnificații, cum ar fi liniștea sufletească, liniște, fiabilitate și încredere.

DREPTURI DE IMAGINE – (ÎNCEPÂND CU RÂNDUL DE SUS, DE LA STÂNGA LA DREAPTA):

© Andres Gallardo Albajar, Spania, Finalist, competiția Professional, Arhitectură & Design, Sony World Photography Awards 2023

© Noemi Comi, Italia, Finalistă, competiția Professional, Creativitate, Sony World Photography Awards 2023

© Lee-Ann Olwage, Africa de Sud, Finalistă, competiția Professional, Creativitate, Sony World Photography Awards 2023

© Marisol Mendez & Federico Kaplan, Bolivia, Argentina, Finaliști, competiția Professional, Mediu înconjurător, Sony World Photography Awards 2023

© Hugh Kinsella Cunningham, Marea Britanie, Finalist, competiția Professional, Proiecte documentare, Sony World Photography Awards 2023

© Dillon Marsh, Africa de Sud, selectat pe Lista scurtă, competiția Professional, Viață sălbatică și natură, Sony World Photography Awards 2023

© James Deavin, Marea Britanie, Finalist, competiția Professional, Portfoliu, Sony World Photography Awards 2023

© Johanna Marcela Garavito Morales, Columbia, selectată pe Lista scurtă, competiția Professional, Arhitectură & Design, Sony World Photography Awards 2023

© Jerome Delay, Franța, selectat pe Lista scurtă, competiția Professional, Portret, Sony World Photography Awards 2023

© Ines Vansteenkiste-Muylle, Belgia, selectată pe Lista scurtă, competiția Professional, Portfoliu, Sony World Photography Awards 2023

© Edgar Martins, Portugalia, Finalist, competiția Professional, Portret, Sony World Photography Awards 2023

© Taiye Omokore, Nigeria, selectat pe Lista scurtă, competiția Professional, Portfoliu, Sony World Photography Awards 2023

© Colin Delfosse, Belgia, selectat pe Lista scurtă, competiția Professional, Portret, Sony World Photography Awards 2023

© Ebrahim Noroozi, Republica Islamică Iran, Finalist, competiția Professional, Portret, Sony World Photography Awards 2023

© Angela Ponce, Peru, selectată pe Lista scurtă, competiția Professional, Mediu înconjuător, Sony World Photography Awards 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *