In anul 1974, compania denumita in viitor Analko Aluminium Industry , fondata de Stelios Kochylas a decis sa aiba ca domeniu de activitate principala anodizarea. Ani mai tarziu, mutarea sediului in Attiki, Grecia si decizia de a alege ca domeniu de activitate si confectii metalice, au dus compania pe un drum ascendent fara oprire.
Insa, asta nu inseamna ca prima activitate a ramas uitata, ci in continuare se merge pe folosirea acestei metode, dar s-a optat pentru aparatura si utilaje moderne, de ultima generatie, capabila sa ofere produse si servicii de cea mai buna calitate.
Printre alte servicii oferite de Analko Industry, trebuie neaparat sa specificam: debitare tabla CNC (https://www.analkometalconfex.ro/), stantare table, debitare tabla, fie ca este vorba despre table CNC, tabla aluminiu, tabla zincata, sau table inox, indoire tabla (https://www.analkometalconfex.ro/echipamente/) sau profilare tabla (https://www.analkometalconfex.ro/confectii-metalice/).
Astfel, s-a investit intr-o unitate automata foarte moderna, capabila sa ofere clientilor produse de cea mai buna calitate, mai ales din punct de vedere estetic, unitate care face posibila vopsirea confectiilor metalice de aluminiu cu o lungime de pana la 7.5 m.
Acele confectii metalice din aluminiu care sunt fie vopsite in camp electrostatic, fie anodizate, se vor bucura de o durata de viata foarte mare si vor fi foarte rezistente, fara a mai fi nevoie sa investesti in alte vopsele de-a lungul timpului.
Acele profile de aluminiu vopsite sau anodizate au avantajul de a nu fi afectate de radiatiile ultraviolete, dar si acela de a nu incepe sa rugineasca, deci nu au nevoie decat de un minim de intretinere. Acest tip de finisaj ofera profilelelor un aspect estetic, dar are ca scop si protejarea acestora, de aceea, indiferent ca este vorba despre confectii metalice industriale sau confectii metalice pentru constructii, acest proces este ideal.
Profilele de aluminiu care urmeaza sa fie anodizate trebuie sa treaca initial prin diverse proceduri si tratamente mecanice, ca degresarea, perierea sau polisarea mecanica.
Unitatea automata are o putere de 30000Amps, care o face foarte productiva, productia putand fi controlata din punct de vedere calitativ in orice moment.
Datorita procedurilor si tehnicilor folosite pentru a trata suprafetele de aluminiu, fac ca acesta sa fie foarte rezistent impotriva factorilor externi si cresc foarte mult durabilitatea materialului.
Aceste confectii metalice de aluminiu ajung sa aiba un strat controlat de oxid, care este capabil sa le ofere acea protectie necesara. In timpul tratamentelor mecanice de care au parte profilele de aluminiu, are loc un proces de oxidare artificiala, mai exact, profilele sunt vopsite intr-un strat de oxid de metal.
Aceste proceduri sunt realizate in conformitate cu standardele Qualanod, pentru a fi garantata si asigurata cea mai buna calitate.
Astfel, atunci cand profilele de aluminiu sunt anodizate, apar o serie de avantaje, printre care:
– acestor profile li se ofera o durata de viata mult mai mare
– in urma anodizarii, este favorizata stabilitatea culorii
– in urma anodizarii nu exista riscul ca suprafata profilelor sa fie zgariata in momentul in care acestea sunt curatate
– are un mare avantaj in ceea ce priveste aspectul estetic, caci exista foarte multe alternative din care se poate alege, fie ca vorbim de culoare sau stralucire
– anodizarea este un proces prin care se garanteaza ca este vorba despre o investitie pe termen lung, nefiind necesara mentenanta, decat in unele cazuri foarte rare
– anodizarea este o tehnica care nu afecteaza nici sanatatea consumatorului, dar nici nu dauneaza mediului inconjurator
– aluminiul anodizat este mult mai rezistent decat aluminiul normal.