• Teren sintetic multisport
• Varietate de sporturi: fotbal, handbal, tenis, volei, badminton, baschet
• Oferirea de soluții pentru practicarea sportului
Atunci când un proprietar își doreste un teren de sport, cea mai bună soluție sunt terenurile multisport sau multifunctional. Tot mai des instituții precum școli, universități, parcuri, dar și antreprenori privați precum și proprietari de vile/case/pensiuni, își mută zona de interes către aceste tipuri de terenuri de sport.
Aceste terenuri sunt în topul preferințelor, întrucât pot găzdui o varietate de sporturi precum: fotbal, handbal, tenis, volei, badminton, baschet. Astfel, baza sportivă multifuncțională poate găzdui mai multe meciuri și mai dese, mai ales în cazul terenurilor de sport cu gazon artificial.
Pentru cei care se gândesc la construirea unui teren de sport multifuncțional și au unele neclarități, vă oferim răspunsuri la cele mai adresate întrebări din domeniu :
Care sunt avantajele unui teren de sport multifuncțional?
Este într-adevăr un mod rentabil de a obține mai multe categorii de jucători pe un singur teren de sport și acesta este un lucru important pentru cineva care vrea să își recupereze banii investiți în construcția terenului multifuncțional. De asemenea, trebuie să se ia în considerare și faptul că un teren multisport poate găzdui nu doar două, trei sau mai multe sporturi, ci chiar turnee pentru copii sau pentru echipele locale. Terenul multisport are capacitatea de a fi flexibil, adaptându-se astfel diferitor categorii de jucători și sporturi.
Este grozav pentru proprietarii de teren, dar ce părere au sportivii? Nu au rezerve cu privire la faptul că joacă pe un teren marcat cu mai multe linii?
Din experiența noastră, sportivii nu sunt atât de distrași de faptul că există mai multe linii de marcaj pe teren. Aceștia par a fi mai concentrați pe joc. Pot exista linii de marcaj pentru fotbal, handbal, tenis, volei, badminton, baschet – dar când sportivii sunt de fapt pe teren și joacă, celelalte linii dispar. Ei știu instinctiv unde trebuie să fie atunci când sună fluierul.
Există norme specifice referitoare la culorile liniilor de marcaj?
Liniile de marcaj se folosesc la delimitarea terenurilor,a careurilor, a liniilor de margine, punctului de pedeapsă și a liinilor de poartă. Acestea pot fi de diferite culori, dar în principal se folosește linia albă. În cazul în care se optează pentru amenajarea unui teren multifuncțional pe care beneficiarul dorește de exemplu desfășurarea de meciuri de fotbal și de tenis sau baschet, una dintre discipline va fi delimitată cu o culoare albă (ex.fotbal) și cealaltă cu galben (tenis sau baschet). Opțiunile sunt multiple și sunt la dispoziția beneficiarului.
În timp ce tot mai mulți beneficiari devin interesați/au nevoie de un teren de sport sau mai multe, dar se împiedică în lipsa spațiului, este terenul de sport multifuncțional o soluție?
Terenul de sport multifuncțional este într-adevăr o soluție dacă spațiul dumneavoastră este limitat. De exemplu, se poate construi o bază sportivă multifuncțională care să contină un teren de minifotbal cu gazon artificial, dimensiuni 42×22 m, (fiind sportul care necesită cea mai mare suprafață dintre următoarele: fotbal, handbal, volei, tenis, baschet) și pentru celelalte sporturi enumerate înainte, se vor trasa diferite tipuri de marcaje. Totul trebuie însă să fie ușor de utilizat, iar dacă acest teren multisport se va folosi pentru competiții oficiale, dimensiunile trebuie să fie conforme cu regulamentul și normele sportive.
Majoritatea terenurilor multifuncționale sunt construite acum cu gazon sintetic, deoarece acesta rezistă la utilizarea constantă și poate fi gata de folosire în aproape orice anotimp, neținând cont de precipitații. Este gazonul artificial ideal pentru toate sporturile?
Există terenuri de sport cu gazon sintetic, cu tartan și cu asfalt sau beton. Betonul este mai puțin costisitor, în mod evident, dar este o suprafață dură la contactul cu pielea jucătorilor. În prezent există mai multe terenuri multifuncționale cu gazon artificial decât cu orice altă suprafață datorită faptului că acestea sunt accesibile din punct de vedere economic, au o durată lungă de viață, costurile pentru întreținere sunt minime, sunt practice și au un aspect vizibil plăcut față de un teren cu asfalt de exemplu.