(…) m-am născut pe acelaşi tărâm şi sub acelaşi semn stelar ca marele Constantin Brâncuşi, doar că la 80 de ani diferenţă. Trăiesc şi creez în spaţiul sacru iniţiat de el în oraşul meu natal, Târgu Jiu. Spiritul său m-a călăuzit ca o lumină în viaţă, însă nu mi-a influenţat arta. Nu pot decât să fiu fericit că Brâncuşi nu a descoperit sticla ca formă de expresie” – Mihai Țopescu, artist plastic.
Miercuri, 8 martie 2017, orele 18:00, are loc la Galeria SENSO (Bd. Unirii nr. 15, București) vernisajul expoziţiei artistului plastic Mihai Țopescu – ”De la sacrificiu la speranță”, un eveniment organizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă.
Cuvântul de deschidere al expoziţiei va fi susţinut de criticul de artă Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța.
”Prin expoziția De la sacrificiu la speranță deschisă în spațiul deja consacrat al Galeriei Senso, Mihai Țopescu își asigură (cu argumente memorabile) vizitatorii, că una dintre cele mai dificile și spectaculoase arte ale focului – și ne referim, desigur, la sticlă –, modelată la temperaturi primejdios de înalte și în originală, măiastră elaborare, poate aborda motive majore, adeseori în registru dramatic, distanțându-se astfel de funcțiile decorative tradiționale, considerate, o lungă perioadă, minore (…)” – Dr. Doina Păuleanu, critic de artă, Directorul Muzeului de Artă Constanța.
„În tendința generală a mișcărilor artistice, de a se ancora în realitatea imediată, undepovestea înlocuiește obiectul de artă, propun un alt tip de discurs, ca o alternativă. După ciclul SACRIFICIUL – Sacrificiul uman, Sacrificiul spiritual sau Sacrificiul artistului, ca o continuare a acestei alternative, pe firul logic al acestui tipar spiritual propun ciclul SPERANTA. Speranța ca un sentiment de încredere în viitor, de reușită, dar nu ori cum, ci prin MARTIRIU – suferință, îndurare, supliciu. O speranță ce o așteptăm de la alții, dar și de la noi! Cum ar fi posibil martirul dacă nu ar exista călăul? Am încercat prin artă, eliberarea de codul unei mentalități afectate de scepticismul și angoasa omului aproximativ și al operei aproximative a acestui început de secol. Am propus prin intermediul proiectelor mele vizuale o alternativă non-polemică la starea pe care arta contemporană, sceptică și reducționistă o promovează cu atâta insistență. Refuzând asimilarea în acest concept alcreației și valorii de moment propun un tipar de exprimare al unei realități umane și spirituale care este resimțită ca fiind cea profundă” – Mihai Țopescu
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 8 martie 2017 – 14 aprilie 2017, de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00 și sâmbăta între orele 12.00 -18.00.
Aducem arta mai aproape de tine – iată deviza galeriei noastre, în numele căreia ne-am propus să facem o selecție cât mai reprezentativă de autori și opere. Expozițiile organizate la Galeria Senso fac parte dintr-un program complex, deschis cu generozitate tuturor – Catena pentru artă – prin care sperăm să se manifeste, autentic și original, o vocație culturală asumată! Vom continua să organizăm și în 2017, cu același succes evenimente de referință în peisajul cultural al Bucureștilor” – Galeria de Artă SENSO.
Acest eveniment este cel de-al doilea din acest an găzduit de Galeria Senso; pe 14 februarie a avut loc verisajul expoziţiei ”Trei ipostaze stilistice… Anca Boeriu, Ana Ruxandra Ilfoveanu și Letiția Oprișan”.