Termografierea reprezinta un factori cheie care monitorizeaza performanta instalatiilor electrice cu scopul de a identifica eventualele probleme aparute si de a le combate, cu ajutorul unor metode avansate de lucru.
Termografiere infrarosu
Aceasta este una dintre cele mai bune metode de a identifica erorile termice ale masinilor, echipamentelor, dar si instalatiilor, pentru ca reuseste sa ofere imagini clare atat cu sistemul, cat si cu o singura componenta din acesta.
Asadar, pentru a detecta eventualele disfunctionalitati precum supraincarcarea circuitelor, contactele imperfecte, zonele oxidate etc, utilizatorii trebuie sa apeleze la specialisti care sa efectueze termografiere infrarosu pentru instalatii electrice, pentru a stabili totodata masurile care trebuie luate.
Tehnici de termografiere – in aceasta industrie exista mai multe tipuri de termografiere, insa, dintre ele, cea mai cunoscuta si mai utilizata este cea comparativa, care furnizeaza date reale si relevante.
Aceasta tehnica poate fi impartita in doua categorii: analiza termografica comparativa cantitativa si/ sau calitativa.
Termografierea comparativa cantitativa – temperatura este masurata cu scopul de a stabili gravitatea starii. Acest lucru este realizat prin compararea temperaturii dorite cu cea a unui echipament similar sau cu ajutorul unor date generale, de referinta. Desi rezultatul nu este menit sa fie exact, el trebuie sa se apropie foarte mult de cel real. Desi este o metoda destul de buna, exista unele situatii in care aceasta varianta nu functioneaza: in cazul monitorizarii starii echipamentelor sau in cazul stabilirii unei probleme.
Eficienta acestei metode poate fi identificata in special atunci cand utilizatorul doreste sa evalueze starea unei masini sau a unei componente.
Termografierea in infrarosu nu are capacitatea de a stabili temperaturile reale, in mod exact, acest lucru fiind foarte greu de obtinut. Aceasta tehnologie trebuie sa aiba in vedere mai multi parametri, care permit masurarea indicilor absoluti ai temperaturii. Intre acestia, putem aminti emisivitatea sau reflectivitatea.
Termografierea comparativa calitativa – se bazeaza pe un sistem ce compara temperatura componentei respective cu cea a unei componente similare, insa numai in conditii identice de functionare. Erorile sunt astfel identificate prin stabilirea variatiilor de temperatura. Este o tehnica foarte rapida si foarte simplu de aplicat, care nu necesita ajustarea dispozitivului de termoviziune.
Despre Electric Energy
Compania asigura servicii de termografiere in sistem infrarosu, ce ofera o harta detaliata a felului in care este dispusa temperatura de-a lungul tintei analizate. Principalul avantaj al acestui tip de proces este acela ca masuratorile nu necesita contact direct cu obiectivul, astfel incat nu exista niciun fel de pericol. Aceasta metoda poate fi utilizata in orice domeniu, care intra in contact direct cu sursele aflate sub tensiune. Este o metoda obiectiva, care nu are cum sa influenteze in niciun fel rezultatul final al testului; ci, din contra, reuseste sa ofere informatii reale si relevante in legatura cu starea respectivelor echipamente electrice.