Gartner lanseaza primul Hype Cycle pentru tehnologiile emergente in domeniul serviciilor financiare

Hype Cycle este o analiza grafica prin care analistii Gartner previzioneaza evolutia in urmatorul deceniu a celor mai relevante tehnologii cu impact asupra domeniului serviciilor financiare.  

 

Mediul financiar se transforma rapid – cu sprijinul noilor tehnologii, in special inteligenta artificiala (AI) si invatarea automata (machine learning) – intr-un mediu in care oamenii si masinile colaboreaza pentru a transforma capabilitatile financiare si de business, pentru a creste eficienta proceselor si pentru a automatiza fluxurile de date, considera analistii Gartner.

„O viitoare organizatie financiara autonoma va impune ca oamenii si masinile sa lucreze impreuna intr-o bucla de invatare”, a spus Mark D. McDonald, director senior pentru cercetare in departamentul Gartner Finance. „Oamenii isi vor exercita rationamentul, vor efectua controale, vor valida rezultatele si vor asigura integritatea financiara, in timp ce masinile se vor concentra pe munca analitica si pe procesele repetitive cu care, prin comparatie, oamenii se lupta din greu”, a completat McDonald.

Acest Hype Cycle prezinta liderilor financiari temele tehnologice care stau la baza conceptului de finantare autonoma, care va determina ciclul de evolutie a tehnologiei in sectorul serviciilor financiare in urmatorul deceniu (vezi Figura 1).

Figura 1: Gartner Hype Cycle pentru tehnologiile emergente in sectorul serviciilor financiare, 2023

 

 

Sursa: Gartner (2022)

„Exista trei teme largi ale tehnologiilor din acest hype cycle”, a spus McDonald. „In primul rand, exista tehnologii, cum ar fi inteligenta decizionala, care conduc organizatii eficiente si de succes. In al doilea rand, exista un grup de tehnologii de transformare, cum ar fi aplicatiile componibile, care pot genera noi capacitati de afaceri digitale. In al treilea rand, exista tehnologii, cum ar fi calitatea augmentata a datelor, care automatizeaza colectarea, stocarea si preluarea datelor si le maresc acuratetea”, a adaugat McDonald.

Avand in vedere ca doar tehnologiile aflate in evolutie si de viitor sunt incluse in Hype Cycle for Emerging Technologies in Finance, 2023, expertii Gartner recomanda ca liderii financiari sa fie selectivi: sa aleaga tendintele care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor organizationale, sa dezvolte planuri pe termen scurt si lung pentru a alinia serviciile financiare la tendintele de dezvoltare si pentru a permite organizatiilor lor sa evolueze treptat.

Incepeti cu pasi mici si iteratii cu risc scazut nu numai pentru a evita greselile mari, ci si pentru a oferi organizatiei financiare timp pentru o astfel de evolutie treptata. De-a lungul timpului, ciclurile iterative de imbunatatire vor acoperi o gama mai larga de procese si responsabilitate”, a spus McDonald.

In editia din acest an a Hype Cycle for Emerging Technologies in Finance, trei inovatii tehnologice ies in evidenta ca fiind pe calea spre adoptarea generala in termen de cinci ani si avand potential de transformare pentru organizatiile financiare.

Aplicatiile componibile

Pe o abatere de la aplicatiile tehnologice monolitice si inflexibile asociate in mod obisnuit cu tehnologia de tip enterprise, aplicatiile componibile au aparut ca raspuns la cererea mai mare de adaptabilitate in afaceri in vremuri mai volatile.

Aplicatiile componibile, care se afla situate in zona de „varf al asteptarilor exagerate” (Peak of Inflated Expectations), sunt de natura modulara si sunt construite pentru a sprijini schimbari rapide, sigure si eficiente ale aplicatiilor in situatia intreruperilor frecvente si de aparitie a unor noi oportunitati. Agilitatea imbunatatita a tehnologiei de afaceri stimuleaza rezilienta si adaptabilitatea in intreaga afacere.

Aplicatiile componibile sunt construite ca niste compozitii flexibile de module bine impachetate de capabilitati ale aplicatiilor de afaceri. „Compozitorii” tind sa fie o echipa mixta cu reprezentanti ai departamentelor de afaceri si de IT, in timp ce creatorii modulelor pot fi furnizori de aplicatii sau echipe de dezvoltare de software de la nivelul central al departamentului IT.

Inteligenta decizionala

Inteligenta decizionala (Decision Intelligence – DI) se afla in prima zona, cea a „declansarii procesului de inovare” (Innovation Trigger) al Hype Cycle. DI este o disciplina practica utilizata pentru a imbunatati procesul de luare a deciziilor prin intelegerea si proiectarea explicita a modului in care sunt luate deciziile si a modului in care rezultatele sunt evaluate, gestionate si imbunatatite prin feedback. Discutiile create in jurul procesului decizional automatizat si al inteligentei augmentate, alimentate de tehnicile AI in luarea deciziilor, au dezvaluit fragilitatea in acest nou mediu a proceselor de afaceri mostenite.

Un mediu de afaceri din ce in ce mai complex, cu un ritm de afaceri din ce in ce mai incert si cu tot mai multe decizii luate de masini a creat un sentiment de neliniste din perspectiva umana si, de asemenea, de reglementare. Se impune nevoia de a reprezenta in mod transparent modul in care sunt luate deciziile.

Din perspectiva de afaceri, este logic sa se reduca deciziile luate ad-hoc si nestructurate, izolate si deconectate, si sa se armonizeze in mod corespunzator la nivelul intregii organizatii rezultatele deciziilor colective. Acum apar instrumente software care vor permite organizatiilor sa implementeze proiecte si strategii DI.

Aplicatii inteligente

Implementarile de solutii ERP din ultimele decenii s-au concentrat pe colectarea de date tranzactionale. Acum, organizatiile financiare sunt impovarate de cantitatea de informatii colectate si nu stiu cum sa le analizeze sau sa le foloseasca.

O noua generatie de furnizori de software introduce aplicatii inteligente (Intelligent Applications – IA), care intra in zona Peak of Inflated Expectations. Aceste aplicatii sunt imbunatatite cu AI si date conectate, din tranzactii si surse externe, pentru a genera un sistem care ofera caracteristici, experiente si procese contextualizate si care poate invata, se poate imbunatati si adapta continuu.

Promisiunea oferita de astfel de platforme este ca organizatiile din domeniul serviciilor financiare pot aloca mai mult timp pentru sprijinul afacerii si pot folosi resursele interne limitate de AI pentru a construi solutii bazate pe AI specifice afacerii.

Clientii Gartner pot afla mai multe din Hype Cycle for Emerging Technologies in Finance, 2023.

Directorii financiari si liderii departamentelor financiare pot participa la studiile Gartner si pot obtine acces complementar prin inscrierea in Gartner Research Circle.

 

 

Despre Gartner Finance

Departamentul Gartner Finance ii ajuta pe directorii seniori din domeniul financiar sa-si duca la indeplinire principalele prioritati. Gartner ofera o gama larga si o profunzime unica de continut pentru a sprijini succesul individual al clientilor si pentru a furniza initiative-cheie pentru toate functiunile din serviciile financiare pentru a genera impactul dorit asupra afacerii. Aflati mai multe la https://www.gartner.com/en/finance/finance-leaders. Urmariti Gartner for Finance pe LinkedIn si Twitter folosind #GartnerFinance pentru a afla cele mai recente informatii furnizate de experti si tendintele cheie care modeleaza mediul serviciilor financiare. Vizitati Gartner Finance Newsroom pentru mai multe informatii si analize.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) ofera o perspectiva obiectiva si utila pentru directori si echipele lor. Indrumarile si instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide si mai inteligente si o performanta mai buna in ceea ce priveste prioritatile esentiale ale unei organizatii. Pentru a afla mai multe, vizitati: gartner.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *